Boek

Hallebardiers – 500 jaar schermen onder de vleugels van Sint-Michiel
Björn Hinderyckx, Bert Gevaert & Hannes Dendooven

Uitgeverij Sterck & De Vreese, 2021
24 x 28 cm, linnen kaft met goudopdruk stofwikkel
240 pp., Vierkleurendruk, rijkelijk geïllustreerd
Beschikbaar vanaf het Sire- & koningstoernooi, 11 september 2021

45€ / exemplaar (10% korting) bij intekening voor 31 juli 2021.

Vul onderstaande formulier in om in te tekenen voor het boek Hallebardiers – 500 jaar Brugse schermtraditie onder de vleugels van Sint-Michiel.

Meer info bij de griffier of thesaurier.

Wist je dat de oudste schermvereniging van Vlaanderen en wellicht zelfs van heel Europa in Brugge ontstond? In 2021 is het precies 500 jaar geleden dat de Sint-Michielsgilde van de Brugse schermers officieel erkend werd als vijfde wapengilde van Brugge. Dit kan de huidige schermgilde de Hallebardiers niet zomaar laten passeren. Maar waar komt die bijnaam ‘Hallebardiers’ nu eigenlijk vandaan? En hoe komt het dat de oudste schermgilde precies in Brugge ontstaan ist? Wat is een wapengilde of schermgilde precies? En welke toernooien worden georganiseerd bij de Brugse schermers? Op welke locaties toonden de schermers van de Sint-Michielsgilde zich “abel van den langhen Sweerde”? Misschien wil je weten wat Maximiliaan I van Oostenrijk, keizer van het Heilig Roomse Rijk en best wel een belangrijke persoon in zijn tijd, nu precies te maken heeft met de Brugse schermgilde? Ken je het verschil tussen een hofdegen en een schoolzwaard? Wat hebben de Hallebardiers te bieden aan kinderen die willen leren schermen volgens een eeuwenoude traditie? En welke stukken van het rijke patrimonium van de Sint-Michielsgilde zijn bewaard gebleven?

Wij proberen alle vragen te beantwoorden in een jubileumboek ter ere van 500 jaar Hallebardiers. Een naslagwerk over 500 jaar schermkunst in Brugge, goed voor ongeveer 200 rijk geïllustreerde pagina’s! Het eerste boek dat het eeuwenoude verhaal van de Brugse Sint-Michielsgilde vertelt. Kortom, een boek dat in elke boekenkast van de (Brugse) erfgoedliefhebber en/of schermer een plaats verdient!

Indien het formulier niet werkt kunt u het rechtstreeks openen in Google forms

Content not available.
Please allow cookies by clicking Accept on the banner

Mis niets en schrijf u in voor onze nieuwsbrief